Se for deg følgende scenario:
Du tar deg en tur på treningssenteret, klar for å løfte litt vekter. Du føler deg så full av energi, at oppvarmingen på tredemølla føles lett som en lek. Så du løper 10 minutter ekstra, bare fordi det føltes godt.
Så går du bort til vektene, fornøyd med å ha løpt noen ekstra kilometer, og begynner på det vanlige settet ditt. Det føles godt.
Benpress føles nesten lett, og du klarer å presse mer enn du vanligvis klarer. I flere av øvelsene makser du. Og i enkelte øvelser så løfter du mer enn du noen gang har gjort.
Du føler deg faktisk så bra, at du gjør noen ekstra øvelser enn de du hadde planlagt.
Det skader ikke heller at han kjekke fyren driver og kikker bort på deg, og du føler deg attraktiv og sexy. Den ekstra oppmerksomheten og flørtingen er hjertelig velkommen.
Så går det en uke - og du skal tilbake på treningssenteret.
Du har vært litt for travel til å trene de siste dagene, men du har forrige treningsøkt sterkt i minnet, og er forberedt på å gjenta suksessen.
Du går opp på tredemølla, begynner smått å øke tempoet, men så knyter deg seg litt i magen. Bena føles trette før du har kommet i gang, og du går mer enn du løper.
Kanskje det går bedre på de andre øvelsene, tenker du.
Du har i det minste fått opp temperaturen i kroppen, og gjør deg klar for det vanlige settet ditt med vektløfting. Der vet du i det minste at du har hatt progresjon.
Men den progresjonen ser du ingenting til. Vektene føles blytunge og du er ikke i nærheten av å få til det samme som du fikk til forrige uke. I enkelte øvelser må du til og med fjerne noen vekter, for å klare å gjennomføre settet.
Hva tenker du da?
Faen. Jeg suger.
Jeg får ikke til en dritt.
Hva er det som feiler meg?
Jeg ser jo aldri progesjon.
Hver gang jeg tar ett skritt frem, tar jeg åtte tilbake.
Jeg får ikke til noen ting.
Men hva hvis du hadde vært klar over hvordan syklusen påvirker deg?
Kvinner er svingende vesen.
Hormonelt sett er vi ikke like fra dag til dag. Og det påvirker oss på utallige måter - også når det kommer til trening.
Her ser du et bilde svingningene til kjønnshormonene i løpet av en syklus:
Denne grafen representerer variasjonene i hormonene østrogen, progesteron og testosteron i løpet av en hel syklus. Så dersom vi deler denne grafen i f.eks. 29 dager*, vil du se at ingen dager er helt like.
Og disse hormonene påvirker oss på forskjellige måter.
Så under den første treningsøkta var du en helt annen versjon av deg selv enn i andre økt.
Dersom du har litt kjennskap til syklusen, så kan du allerede gjette hva som skjedde i dette eksempelet. Den første treningsøkta skjedde rundt eggløsning, mens den andre treningsøkta skjedde i lutealfasen (etter eggløsning):
Under første treningsøkt har du økt østrogen (som får deg til å føle deg bra) i tillegg til at du har økt testosteronnivå (som hjelper bl.a. på muskelkraft). Mens i uka etter har begge de hormonene minsket betraktelig og blitt erstattet av progesteron, et hormon som vil at du skal roe ned og slappe av.
Det er ikke det at du ikke får til ting. Det er ikke det at du suger. Det er at du prøver å gjøre det samme du gjorde forrige uke med en helt annen kropp:
I den andre treningsøkta har du ikke samme fysiologiske forutsetning for å få til det du fikk til i første treningsøkt.
Vi kan være så utrolig kjappe med å snakke oss selv ned, og ta personlig ansvar for alt som ikke går "vår vei". Men hvis vi som kvinner bare er klar over hvor mye kroppene våre endrer seg i løpet av en syklus, ville vi ikke vært så strenge med oss selv.
Dette betyr ikke at du ikke skal trene når du er i lutealfasen. Men det betyr at du vil få en mer behagelig (og effektiv) treningsøkt om du faktisk lytter til det kroppen din forteller deg!
Det at du har litt mindre å gi, er helt ok. Du GRUSTE jo forrige uke! 😍
Vi kvinner er svingende vesen, og det er nydelig. Det er ikke noe som trenger å korrigeres, det er slik naturen har skapt oss.
Men å ikke være klar over dette, kan gjøre at vi letter snakker oss selv ned, og prøver å jobbe mot kroppen vår og ikke med den.
Og jo fortere vi blir venn med den delen av oss, jo fortere kan vi bli bestevenn med oss selv.
Tar du hensyn til syklusen din når du trener?
*Ofte når vi snakker om syklus, sier vi at den er 28 dager, men det er ikke nødvendigvis en "korrekt" syklus. Det man omtaler som en normal syklus, er en syklus med en varighet på 21-35 dager.
Comentários